Kevät 2004. Siellä täällä seinässä maalarinteipin pätkiä muistuttamassa edellisen kevään julisteista (anteeksi). Mutta katsokaa kivijalkaa ja jykevää muurausta. Ne ovat kestäneet sata vuotta näin hyvin. Tämäkö halutaan purkaa?

KUVA: linnankuja3d.JPG

Mitä tahdomme?

Emme vastusta täydennysrakentamista ylimalkaan emmekä pidä Katajanokan kärjen asemakaavaa muuten ollenkaan huonona. Emme moiti voimassa olevan asemakaavan mukaista, tontin omistavan rakennusliikkeen teettämää uudisrakennussuunnitelmaa mistään muusta kuin merikadettikoulun jyräämisestä, vieläpä todellisuudessa olemattoman hyödyn takia.

Selvää alkusyntipukkia kiistaan ei ole olemassa. Nykyistä asemakaavaa laadittaessa noin 30 vuotta sitten aika vain oli vielä juuri sen verran epäkypsä, että tämä talo uhrattiin, vaikka paljon muuta säästettiin. Myöhemmin vanhojen rakennusten arvoa ja käyttökelpoisuutta on alettu ymmärtää paremmin. Myös taito ja kokemus niiden kohentamisessa on kasvanut. Nyt uusienkin talojen asukkaat ovat kiintyneet vanhaan.

Katajanokkaseuran piirissä tontin rakentamismahdollisuuksia on jo vuosi sitten tutkittu ja huomattu, ettei vanhan purkaminen olisi tarpeen, vaikka sallittu kerrosala pidettäisiin ennallaan. Aivan äsken tätä tarkastelua on tarkennettu ja todettu sama asia entistäkin selvemmin.

Hyväksymme tämän vanhan rakennuksen muuttamisen asunnoiksi – se soveltuu siihen hyvin. Myös hotellitiloiksi se soveltuisi, jos niin halutaan. Aivan vieressä ovat Eurohostel ja entiseen Katajanokan vankilaan tulossa oleva hotelli – tämä talo voisi toimia jommankumman ensiluokkaisena osana. Mitään muutakaan järkevää käyttöä emme vastusta. Haluamme vain säilyttää kauniin ja ilmeikkään katu- tai kujamaiseman.

Emme etsi riitaa riidan vuoksi. Pari vuotta sitten on viereisellä tontilla menestyksellisesti toteutettu vanhan rakennuksen kunnostus asunnoiksi. Toivomme, että myös tämän tontin omistaja – rakennusliike sekin – näkisi oman etunsa ja muuttaisi suunnitelmiaan.

Kuvan saa suuremmaksi näpäyttämällä sitä.

KUVA: linnankuja3c.JPG

Vielä suuremmaksi sen saa näpäyttämällä toisen kerran.

KUVA: Linnankuja3bvasen2.JPG

Keitä olemme?

Olemme joukko yksityisiä ihmisiä, lähellä ja kauempana asuvia, Katajanokkaseuran jäseniä ja muita, jotka olemme kiintyneet tähän taloon ja lisäksi näemme tässä ennakkotapauksen, joka hyvin todennäköisesti vaikuttaa vastaavanlaisten rakennusten säilyttämiseen tai tuhoamiseen muuallakin.

Taustalla häämöttää entinen Lutikkalinna, nykyinen Amiraali...

KUVA: linnankuja3a.JPG

...jonka toinen rakennusliike (SRV Westerlund) on hiljattain kohentanut arvokkaaksi asuintaloksi.

KUVA: linnankuja3e.JPG

Merikadettikoulun vesikaton nurkka vasemmassa yläkulmassa. Taustalla vasemmalla liikuntahallina toimiva entinen konepaja ja oikealla Lutikkalinna-Amiraali. A.A.Palmbergin uudisrakennus tulee kuvassa liikuntahallin ja Amiraalin väliin poikittain kadun vartta pitkin. Niin tapahtuu kaikissa vaihtoehdoissa.

KUVA: lutikkalinnanrinne.JPG

Merikadettikoulun ystävät c/o Annukka Karonen annukka)@)welho.com tai Ville Komsi 041-5137331 vljk)@)iki.fi.